Året på Norregården

vinterPå vintern ägnar sig familjen Ohlsson åt fågelfrö och julgransbestyr!

I december är det verkligen julgransyra på Norregården. Då sprider sig doften av nyhuggna julgranar över julgransskogen. På Norregårdens Julgransodling går du själv ut i granskogen och hittar den finaste granen som du sedan sågar ner och får nät om. Barnen trivs i granriskojan precis bredvid den öppna elden som håller glöggen varm till både stora och små med frusna fingrar.

Varje gran är ömsint klippt vid flera tillfällen under sin uppväxt för att bli så fin och välväxt som möjligt. Det finns en gran för alla önskemål.

Varje år, i adventstid bokas några helger in för att sälja fågelfrö på julmarknader. I december är det inte bara vi människor som vill äta god mat, det vill fåglarna i trädgården också. I butiken på Norregården finns allt till fåglarnas julbord, både julkärven och övrigt tilltugg.

I januari är efterfrågan inte så stor på julgranar utan vi kan lugnt återgå till att blanda fågelfrö. För att det ska hända lite även under denna period på Norregården så anordnar vi varje år en Fågellördag i butiken, alltid lördagen mitt i helgen för vinterfågelräkningen: ”Vinterfåglar inpå knuten” som arrangeras av Sveriges ornitologiska förening, www.sofnet.org.

Mer information om årets Fågellördag finner du, när det närmar sig, på vår blogg, på Facebook eller via vårt nyhetsmejl.


vårPå våren är det som vackrast på gården.

När dagarna börjar bli lite längre och ljusare kliar det i fingrarna på en lantbrukare. Nu vill vi ut och påta i jorden! Så fort tjälen gått ur marken och det börjar torka upp är det dags att ta fram harven.

En av höjdpunkterna på gården är när det är dags att så, detta görs med stor precision. Man måste köra rakt, minsta vinglighet syns direkt när det börjar grönska på åkern. När vårsådden är klar firas detta med årets första rabarberpaj! Sen får det gärna komma ett litet regn som hjälper fröna att gro.

Från uppkomst till skörd görs det många långa promenader på åkrarna för att se så att grödorna mår bra. Att gå på fält med blommande raps och vajande säd är den bästa avkopplingen för själen.


sommarPå sommaren mellan sådd och skörd finns det tid för restaurering av gården. Då ska det målas och fejas! Maskinerna ska förberedas inför vad som komma skall. Som hos alla andra växer båder gräsmatta och ogräset i rabatterna… Innestående semester och kompdagar sitter skönt innan skörden drar igång!

Kontinuerligt under året planeras det för kommande säsonger och nya projekt. En veckas semester är ett ypperligt tillfälle för att smida nya planer!

 


höstPå Norregården börjar hösten i mitten av juli – då ska tröskan ut! (Att ”hösten” börjar mitt i sommaren kommer nog från ett gammalt uttryck då man sa att man ”höstade” när man skördade). Ljumma sommarkvällar letar sig doften av nyskördad spannmål, jord och lantbruk in i näsan och ger en känsla av välbehag och lugn.

Det är under denna period som vi är som mest beroende av vädret; Inte för torrt, inte för vått.

För mycket regn är det värsta scenariot!

Först ska ängsvingeln tröskas. Några dagar senare är det rapsens tur. När vi kommit in i augusti skördar vi spannmålen. Första veckan i september skördas rödklövern. Ängsvingel- och rödklöverfröna säljer vi som utsäde, dvs. någon kollega kommer sedan att så ut våra frö och få foder till sina djur i form av gräs, hö eller ensilage. När sista fröet går genom tröskan är redan höstrapsen sådd som ska skördas kommande år.

Höstvetet sås också i september samtidigt som vi börjar förbereda oss på årets fågelfrösäsong. Sen ska det plöjas, fåra upp och fåra ner. Ett evighetsarbete kan tyckas – men för oss är det skönt att sitta och filosofera över spannmålsäsongen som gått!

När plogen väl sätts in snurrar det på i fågelfröbranschen. De första återförsäljarna har fått sina röda trälådor välfyllda med prima frö till trädgårdens vilda fåglar.

Under hösten hittar man oss enklast ute i ”packeriet” eller i butiken på gården. Vi blandar och packar själva allt frö som vi sedan distribuerar till våra återförsäljare eller säljer hemma på gården.

 

Butiken är alltid öppen, så när du har vägarna förbi är det bara att komma inom!

Talgoxar på vintern

Norregårdens blogg

En blogg där du kan följa livet på Norregården, ett traditionellt lantbruk.

Pin It on Pinterest

Share This