Mer om fågelmatning
Fröena nytta med nöje – bli fågelmatare du också!
Fåglarna är inte bara vackra att se på och underbara att lyssna till, de är dessutom viktiga för trädgården. Där livnär de sig på (förutom fågelfrö) olika sorters skadedjur såsom sniglar och bladlöss, vilket är till stor nytta för trädgårdens grönska.
På sommaren är det av vikt att mata fåglarna då de ”ruggar” (byter fjäderdräkt). Där de får mat på sommaren tenderar de att stanna kvar över vintern.
Önskar du bara mata under vinterhalvåret bör du börja tidigt på säsongen för att få trogna stamgäster som lockar till sig passerande fåglar. Därmed ökar chansen till fler arter i din trädgård. Börja mata innan grannarna för att locka fåglarna till just din trädgård. Fortsätt att mata framåt våren då utmattade flyttfåglar anländer.
Fåglar behöver mycket mat för att täcka energibehovet, det mesta av deras vakna tid går åt till att hitta och äta frö. Vildfågelfröblandningen bör bl.a. innehålla fett/energi rika fröer såsom solrosfrö, hampfrö och/eller jordnötter. Fördel med en blandning av olika frö är att där finns något som passar alla och fler arter lockas till matplatsen!
Tänk på att mata fåglarna på en plats där de kan äta i lugn och ro. Fåglarna vill ha nära till träd och buskar där de kan söka skydd.
Fäst nätkassarna till talgbollar och jordnötter ordentligt. Ta bort tomma nätkassar så att inte fåglarna riskerar att fastna i dessa.
Fåglarna behöver tillgång till vatten både att dricka och bada i! På vintern när det fryser och på sommaren när det är torrt. Använd ljummet vatten och lägg i en pinne så fryser det inte lika snabbt. Pinnen kan även fungera som ”livboj” för små fåglar. Tillgång till vatten kan öka antalet fåglar i trädgården markant.
Vid matning på fågelbord: Tänk på att det ska vara konstruerat så att inte fåglarna kan lämna spillning efter sig i maten – detta kan sprida smittosamma sjukdomar.
För din egen skull: Mata fåglarna på ett ställe där det är lätt för dig att gå och fylla på oavsett väderlek!
Fågelholkar uppskattas av fåglarna på våren när de ska häcka men ger även skydd mot kylan under vintern.