Fågelholkar

Information från Niklas Aronsson och www.fågelliv.se

Ska jag sätta upp holkar?

Det finns underskott på naturliga boplatser i de flesta miljöer idag, inte minst i skogen pga. av det moderna skogsbruket. Studier visar att häckningsförmågan är bättre i holkar än i naturliga bohål. Sätter du upp holkar bli de snabbt bebodda och du kan njuta av fågelsång!

När skall jag sätta upp holkarna?

Egentligen spelar det ingen roll! Men de flesta börjar sätta upp holkar i mitten på februari. Småfåglarna uppskattar holkarna under vinter också – som övernattningsholk!

Var ska jag sätta holkarna?

Oftast är en hög placering onödig, två meter upp räcker, då är det lättare att sköta dem.  Det man dock ska tänka på är att fåglarna behöver en fri inflygningssträcka till holken, tänk dig hur växtligheten kommer att se ut till sommaren.

I naturen bygger fåglarna bo i olika väderstreck, men undvik solexponerade söderlägen!

Sätt inte holkarna intill fåglarnas matplats om du matar under maj och juni, det påverkar häckningen negativt eftersom de då lägger mycket tid på att jaga bort artfränder på matbesök.

Hur tätt kan holkarna sitta?

För starar, gråsparvar och pilfinkar har det ingen betydelse, till dessa kan holkarna sitt tätt. I stort sett alla andra fåglar har revir av olika storlekar beroende på art. En tumregel är då att sätta upp holkarna i trädgården med 15-20 meters mellanrum.

Hur ska holkarna vara konstruerade?

Hyvlat eller ohyvlat trä spelar ingen roll, (för säkerhets skull är Norregårdens holkar försedda med en ”trappa” på insidan så att ungarna lätt ska kunna ta sig ut). Obehandlat trä av gran är det vanligaste materialet.

Det är viktigt att holkarna inte är alltför täta då kan det lätt bli problem med fukt (detta är ingen risk med Norregårdens holkar som spikas av Sofia och hennes mamma!!!)

Vill du så kan du betsa eller måla holkarna med uppslammad färg.

Hur ska jag sköta holkarna?

Man bör rensa holkarna! Töm holken när första frosten kommit (enklast och fräschast!).

Fåglarna föredrar en ren holk att övernatta i under höst och vinter. Om inte holken rensas kommer fåglarna att lägga nya ”bobalar/rede” ovanpå det gamla, vilket gör att fågelungarna hamnar allt högre upp och blir därmed mer lättåtkomliga för mårdar och katter.

Fåglarnas ”bobalar/rede” består av organiskt material och fukt vilket får träet i holken att ruttna snabbare om den inte töms.

 

Vad är mer vårlikt än fågelkvitter? Med hjälp av en holk kan du få njuta på nära håll. Du får följa det flitiga arbetet från inflyttning och boande till ruvande av ägg och sedan de nya små livens första flygtur!

Talgoxar på vintern

Norregårdens blogg

En blogg där du kan följa livet på Norregården, ett traditionellt lantbruk.

Pin It on Pinterest

Share This